Etsintäkuulutus: pyhä perhe

Kirjoitettu 30.12.2009

Tähän aikaan vuodesta juhlaa riittää. Oma jouluni on tällä kertaa ollut melko ”lapsellinen” ja olen ollut hyvin tyytyväinen siihen. Kerron tässä vielä yhdestä tapahtumasta: Jouluaattona olin pitämässä koko perheen aattohartautta työpaikassani, nyt hyvin hämyisässä tuomiokirkossa. Tänäkin jouluaattona meitä oli tässä hartaudessa koolla taas sadoittain – taisi olla kuutisensataa. Eikä tämä ollut suinkaan päivän ainoa tilaisuus.

Pyhäkoululaiset esittivät joulukuvaelman, johon me muut saimme osallistua laulamalla. Kiinnostavaa oli nähdä tämä toinenkin joulukuvaelma (ensimmäinen oli Lasten kauneimmissa joululauluissa): sama teema mutta täysin erilainen toteutus. Yleensä kuvaelmaan tarvittava perhe oli löytynyt pyhäkoululaisista, mutta nyt oli poikkeusvuosi. Siksi olin oikein etsintäkuuluttanut: tarvitaan nuori perhe esittämään Mariaa, Joosefia ja Jeesus -lasta. Ja suureksi iloksemme vauvaperhe löytyi. Sain sen käsityksen, että myös heille jäi erityisen hyvä muisto tästä jouluaatosta.

Oli hienoa seurata harjoituksia, joita pyhäkoulunopettaja veti, ja sitten varsinaista toteutusta. Tulivat oma lapsuus sekä pyhäkoulumuistot mieleen. Olin pitkään pyhäkoulussa – ja nuorena sitten melko kauan myös pyhäkoulunopettajana. Monta monituista joulunäytelmää on tullut harjoitelluksi ja esitetyksi. Se oli mukavan jännittävää.

Yleensä tällaisissa yhteyksissä tapahtuu joitakin käsikirjoituksesta poikkeavia juttuja ja niin oli nytkin. Itse asiassa joltakulta oli jopa kadonnut käsikirjoitus penkistä. Harmillista, mutta erittäin hyvin selvittiin ulkomuististakin. Huolellisesti harjoiteltu kulkueen sijoittuminen omille istumapaikoilleen takkuili, koska jotkut toiset olivat vallanneet heidän paikkojaan. Mutta en usko, että näitä asioita huomasivat muut kuin asianosaiset. Hyvin se sujui.

Lasten esittämä musiikki aikuisten kantelesäestyksin istui juhlaan hyvin. Yhteislauluakin oli paljon.

Miten hienoa onkaan joulun musiikki. Se on ihmeellinen lahja. En vielä koskaan ole kyllästynyt sen lauluihin ja virsiin, vaikka niitä olen kuullut koko ikäni erittäin runsaasti. Ja lisäksi laulanut ja tai soittanut niitä erilaisissa kuoroissa ja yhtyeissä.