Uusi vuosi ja tulevat

Kirjoitettu 11.01.2010

Kokonainen vuosi on takana ja uusi on taas kerran lähes käyttämättömänä tässä. Kun olen saanut lomaillakin, olen nauttinut vaikkapa lukemisesta. Päätin aloittaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Kirjahyllystä löytyi parikin vielä lukematonta Luther -elämäkertaa. Toisen luin ja toista silmäilin. Kovin oli jännittävää ja avartavaa. Toisaalta kertausta, toisaalta uutta näkökulmaa ja uutta oivallustakin. Kyllä nuo 1500-luvun alkupuolen tapahtumat ovat olleet osoitus suuresta kurjuudesta ja äärettömän suuresta rohkeudesta. Ihmettelin sitä. Mistä näitä ihmisiä löytyy eri puolilta maailmaa ja eri aikoina? Uskonpuhdistaja ei suostunut vaikenemaan eikä toimimaan niinkuin kauan oli tehty. Jumalan Sana avasi uuden elämän ja johti kokonaan uusille teille myös lukemattomat muut. Ja johtaa. Vaikka ilmeistä on, että sen julistajat ovat raadollisia ihmisiä. Eivätkä uudetkaan rakenteet ole täydellisiä.

Ecclesia semper reformanda est. Lukiessa huomasi jälleen kerran, kuinka hienoa on, että on saanut olla sekä seurakuntapappi että tutkija.

Miten tämä sitten tulevaisuuteen liittyy? Vuonna 2017 vietetään uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaa. Saksassa valmistelut olivat jo hyvässä vauhdissa, kun toissa kesänä kävin Hampurissa haastattelemassa Hampurin piispa Maria Jepseniä. Wittenbergistä ovat kuulemma monet tahot jo hankkineet itselleen jopa talon. Ajattelin aloittaa omankin valmistelun ajoissa. Taloa en hanki, mutta lukeminen on hyvä juttu.

Mitkä ovat olleet tuolloisen re-formaation eli uskonpuhdistuksen tärkeimmät tulokset eri puolilla maailmaa?  Millaisessa tilanteessa vaikkapa Suomen evankelis-luterilainen kirkko nyt on? Missä olisi reformaation paikka?

P.S. Jepsenin haastattelu oli osa YLE1:n Horisontti -ohjelmaa. Pidempi versio löytyy NAISTEOLOGIT R.Y:n julkaisusta  KVINNLIGA TEOLOGER R.F  JÄSENINFO / MEDLEMSINFO 1/2009 otsikolla Hampurissa haasteltua – lähikuvassa piispa Maria Jepsen (myös  www.naisteologit.fi/jinfo09).